Підрахунок голосів виборців

Етап 1. Підрахунок загальної кількості бюлетенів

Кількість виборчих бюлетенів у скриньках, крім тих, що не підлягають врахуванню, вважається кількістю виборців, які взяли участь у голосуванні. Один член комісії підраховує загальну кількість бюлетенів. Ця кількість оголошується і вноситься до протоколу про підрахунок голосів виборців.

Етап 2. Відокремлення предметів

Усі знайдені у виборчих скриньках предмети, що не є виборчими бюлетенями встановленої форми, складаються окремо і не підраховуються. У разі виникнення сумнівів, чи є предмет виборчим бюлетенем, дільнична виборча комісія вирішує це питання шляхом голосування. При цьому кожен член виборчої комісії має право особисто оглянути предмет. На час огляду підрахунок виборчих бюлетенів припиняється.

Предмети, що не є виборчими бюлетенями, запаковуються в окремий пакет. До предметів відносять і контрольні листи. На пакеті робиться напис “Предмети”, зазначаються назва виборів, позначення та/або номер виборчого округу, номер виборчої дільниці, дата і час пакування, ставляться підписи присутніх членів ДВК та печатка комісії. 

Етап 3. Розкладання бюлетенів за кожного кандидата та недійсних

Після встановлення кількості виборців, які взяли участь у голосуванні, відбувається розкладання бюлетенів за  кожного кандидата та недійсних. Для здійснення цієї процедури ДВК визначає зі свого складу особу, яка показує кожен виборчий бюлетень усім членам комісії та виголошує результат волевиявлення виборця. Одночасне розкладання бюлетенів декількома членами ДВК не допускається.

Етап 4. Підрахунок недійсних виборчих бюлетенів

Встановлюються, підраховуються та запаковуються окремо недійсні виборчі бюлетені

У разі виникнення сумнівів щодо змісту виборчого бюлетеня виборча комісія вирішує питання шляхом голосування. При цьому кожен член комісії має право оглянути особисто виборчий бюлетень. На час огляду виборчого бюлетеня робота з іншими виборчими бюлетенями припиняється.

Після підрахунку кількість недійсних виборчих бюлетенів з виборів депутатів оголошується головою ДВК і заноситься секретарем виборчої комісії до протоколу про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці.

Недійсні виборчі бюлетені запаковуються. На пакеті робиться напис “Недійсні виборчі бюлетені”, зазначаються назва виборів, позначення та/або номер виборчого округу, номер виборчої дільниці, кількість запакованих виборчих бюлетенів, дата і час пакування, ставляться підписи присутніх членів дільничної виборчої комісії та печатка комісії.

Етап 5. Підрахунок голосів виборців за кожного з кандидатів

Дільнична виборча комісія окремо підраховує кількість голосів виборців, поданих за кожного кандидата. Під час підрахунку голосів кожен член комісії має право перевірити або перерахувати відповідні виборчі бюлетені.

Комісія здійснює контрольну перевірку: кількість виборців, які взяли участь у голосуванні на виборчій дільниці, має дорівнювати сумі кількостей недійсних виборчих бюлетенів та виборчих бюлетенів з голосами виборців, поданими за кожного з кандидатів. 

У разі невідповідності цих даних дільнична виборча комісія складає акт про невідповідність, в якому зазначає встановлену рішенням дільничної виборчої комісії причину такої невідповідності. Акт підписується присутніми членами дільничної виборчої комісії. Підписи скріплюються печаткою комісії. Цей акт мають право підписати й офіційні спостерігачі.

Після здійснення контрольної перевірки результати підрахунку голосів у вигляді кількості голосів виборців, які підтримали кожного конкретного кандидата, оголошуються головою комісії і заносяться секретарем виборчої комісії до протоколу про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці.

Виборчі бюлетені з голосами виборців, поданими за кожного кандидата, запаковуються окремо. На пакетах зазначаються прізвище та ініціали кандидата, назва виборів, позначення та/або номер округу, номер виборчої дільниці, кількість запакованих виборчих бюлетенів, дата і час пакування, ставляться підписи присутніх членів дільничної виборчої комісії та печатка комісії.

Powered by BetterDocs

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.