Демонстрація заповненого бюлетеня

У день голосування трапляються випадки демонстрації виборцями заповненого виборчого бюлетеня. Такі дії виборців є порушенням таємниці голосування, за яке передбачена кримінальна відповідальність відповідно до ст. 159 Кримінального кодексу України. Водночас факти, коли виборець, вийшовши з виборчої кабіни, показує присутнім, за кого він/вона проголосували, трактують і як агітацію поза визначеними виборчим законодавством строками, за що передбачена відповідальність згідно зі ст. 212-10 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Випадки демонстрації заповненого виборчого бюлетеня у приміщенні для голосування стосуються як пересічних виборців, так і кандидатів. Для прикладу, “відзначився” таким порушенням під час президентських виборів 2019 року чинний президент Володимир Зеленський. Він визнав факт порушення, дав пояснення поліцейським і згодом сплатив штраф.

Також відомий приклад з Львівщини, де виборець продемонстрував усім присутнім у приміщенні для голосування результати свого волевиявлення. А на Житомирщині голова обласної державної адміністрації Ігор Гундич та Житомирський міський голова Володимир Сухомлин не лише сфотографувалися на виборчій дільниці із заповненим бюлетенем, але й виклали фото у своїх соціальних мережах.

Якщо ви стали свідками таких фактів, обов’язково фіксуйте інциденти на відео, повідомте голову ДВК та правоохоронців.

Powered by BetterDocs

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.