Недотримання ДВК послідовності підрахунку

Підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці має відбуватися в чітко визначеній послідовності з метою уникнення допущення можливих помилок та викривлень результатів голосування. Для місцевих виборів така послідовність визначена у ст. 250 “Виборчого Кодексу України”, для виборів народних депутатів – у ст. 88-91 Закону України “Про вибори народних депутатів України”. Порушення визначеної послідовності підрахунку є недопустимими.

Процедура передбачає, що на першому етапі дільнична виборча комісія оприцьовує списки виборців, витяг зі списку виборців, невикористані виборчі бюлетені та контрольні талони, здійснює контрольну перевірку. На другому етапі ДВК перевіряє цілісність пломб та печаток на виборчих скриньках, почергово відкриває виборчі скриньки, перевіряє наявність у виборчих скриньках контрольних листів. На третьому етапі виборча комісія підраховує загальну кількість бюлетенів, відокремлює від бюлетенів інші наявні предмети, розкладає бюлетені за кожного кандидата та недійсні окремо, підраховує недійсні виборчі бюлетені та підраховує голоси виборців за кожного кандидата.

Для того, щоб належним чином спостерігати за усіма процедурами підрахунку голосів виборців та дотриманням їх послідовності, спостерігач має право вести спостереження з будь-якої відстані, не заважаючи при цьому членам виборчої комісії фізично, здійснювати фото- та відеофіксацію усіх процедур.

Приклади можливих процедурних порушень:

Члени дільничної виборчої комісії, не погасивши невикористані виборчі бюлетені, розпочали підрахунок голосів виборців – приклад із Закарпаття.

Члени дільничної виборчої комісії почали відкривати всі скриньки одночасно і, не підрахувавши загальної кількості бюлетенів розпочали підрахунок голосів – приклад із Сумщини.

Під час підрахунку голосів члени дільничної виборчої комісії не визначили особу, яка буде здійснювати підрахунок, а робили це одночасно – приклади з Львівщини та Київщини.

Члени ДВК розпочали процедуру підрахунку із опрацювання невикористаних виборчих бюлетенів, погасили їх, а тоді почали опрацьовувати списки виборців – приклад з Волині.

Якщо ДВК не дотримується визначеної послідовності підрахунку голосів виборців – зафіксуйте процедурне порушення на відео.

Якщо ж спостерігачу забороняють фільмувати процес підрахунку голосів, як на прикладі з Житомира – варто повідомити про це чергового поліцейського або зателефонувати за номером 102.

Powered by BetterDocs

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.