Ненадання копії протоколу

Офіційні спостерігачі, члени дільничної виборчої комісії, кандидати, їх довірені особи, уповноважені особи організацій партій, які були присутні під час підрахунку голосів виборців на виборчій дільниці, мають право невідкладно на їх прохання отримати копію протоколу про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці, в тому числі протоколу з позначкою “Уточнений”. Така копія протоколу засвідчується головою і секретарем ДВК та скріплюється печаткою виборчої комісії. Копії протоколу дільничної виборчої комісії про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці можуть виготовлятися за допомогою технічних засобів.

Оскільки законом визначено обов’язок ДВК видати копію протоколу про підрахунок голосів виборців після його підписання офіційним спостерігачам на їх прохання невідкладно, у Кодексі України про адміністративні правопорушення передбачена відповідальність за ненадання такої копії протоколу відповідно до ст. 212-17 КУпАП.

Приклади можливих порушень:

Якщо голова чи секретар ДВК відмовляється надати вам копію протоколу, бо хочуть спершу переконатися, що перший примірник прийме вищестояща комісія, як траплялося на Закарпатті, чи через брак бланків, як це було на Волині, чи через небажання заповнювати бланк протоколу для спостерігача, а пропонують спостерігачу самостійно заповнювати чистий бланк – приклади з Києва та Житомира, – фіксуйте інцидент на відео, телефонуйте за номером 102 та повідомляйте поліцію про зафіксований факт.

Powered by BetterDocs

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.