Видача бюлетенів без паспорта

При проведенні голосування на звичайній чи спеціальній виборчій дільниці член виборчої комісії видає виборцю виборчий бюлетень лише за умови наявності виборця у списку виборців на відповідній виборчій дільниці та пред’явлення ним одного з документів:

  • для місцевих виборів – зазначених у п. 1-2 ч. 1 ст. 8 Виборчого Кодексу України, а саме: паспорта громадянина України або тимчасового посвідчення громадянина України (для осіб, нещодавно прийнятих до громадянства України);
  • для виборів народних депутатів України – зазначених у ч. 4-6 ст. 2 Закону України “Про вибори народних депутатів України”, а саме: паспорта громадянина України, тимчасового посвідчення громадянина України (для осіб, нещодавно прийнятих до громадянства України) та військового квитка (виключно для військовослужбовців строкової служби).

Якщо члени виборчої комісії видали виборцю виборчий бюлетень без пред’явлення документів, які підтверджують особу та громадянство України, таке порушення має ознаки кримінального правопорушення (ч. 1 ст. 158-1 ККУ). В такому разі слід повідомити про це голову ДВК та чергового поліцейського. Намагайтесь зафіксувати такий факт, здійснюючи відеозйомку і фіксуючи, як на інцидент будуть реагувати голова ДВК та поліцейський.

Зверніть увагу, що поліцейський може перебувати у приміщенні для голосування лише на запрошення голови чи заступника голови виборчої комісії у разі виявлення правопорушення. Поліцейський повинен вжити до порушника усіх необхідних заходів, після чого – залишити приміщення для голосування.

Можливі приклади порушень:

Член виборчої комісії не має права видавати виборчий бюлетень особі на підставі пред’явлення нею водійського посвідчення, як це було, для прикладу, на Івано-Франківщині, за іншу особу, наприклад, за дружину, як було зафіксовано на Київщині, за умови пред’явлення паспорта радянського зразка, як фіксували спостерігачі у Кривому Розі, чи пред’явлення виборцем закордонного паспорта, як це було на Хмельниччині.

Чинним виборчим законодавством також не передбачена можливість голосувати за додатком “Дія”. Тому на виборах у Слов’янську, Чернівцях, Львові, Ужгороді та інших містах спостерігачі фіксували такі факти як порушення.

Приклад порушення з Вінничини. Дільнична комісія незаконно прийняла рішення надати право голосувати без паспорта всім, кого знають особисто члени ДВК.




ОПОРА потребує вашої допомоги – спостерігати на дільниці у день виборів. Якщо вам цікаво, більше деталей тут.

Powered by BetterDocs

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.