Підрахунок: відкриття виборчих скриньок

Етап 1. Перевірка цілісності пломб та печаток на скриньках

Перед відкриттям виборчих скриньок дільнична виборча комісія перевіряє цілісність пломб або печаток на них.

Якщо в результаті такої перевірки ДВК виявляє на виборчих скриньках пошкоджені пломби чи печатки, або ж пошкоджені самі виборчі скриньки, одразу складають акт, в якому описують характер виявлених пошкоджень. Акт підписують присутні члени ДВК. Підписи скріплюються печаткою комісії. Цей акт мають право також підписати офіційні спостерігачі.

Ось приклад виборчих скриньок, де немає ні пломб, ні печаток ДВК.

Етап 2. Відкриття виборчих скриньок

Виборчі скриньки відкриваються дільничною виборчою комісією почергово.

Першими почерзі відкриваються переносні виборчі скриньки, що використовувалися під час голосування виборців за межами приміщення для голосування.

Далі – стаціонарні виборчі скриньки.

А останніми відкриваються (за наявності) виборчі скриньки з пошкодженими печатками або пломбами, а також іншими пошкодженнями, виявленими під час голосування.

При відкритті непошкодженої виборчої скриньки її вміст висипається на стіл, за яким розміщуються члени дільничної виборчої комісії. Натомість, виборчі бюлетені з пошкодженої виборчої скриньки виймаються по одному без їх перемішування.

Етап 3. Перевірка наявності у скриньках контрольних листів

Після висипання на стіл вмісту непошкодженої виборчої скриньки члени ДВК перевіряють навність контрольного листа. У переносній виборчій скриньці таких контрольних листів повинно бути два. З пошкодженої виборчої скриньки, за її навності, контрольний лист виймається останнім.

Якщо контрольний лист (чи хоча б один з контрольних листів в переносній виборчій скриньці) відсутній – усі бюлетені вважаються такими, що не підлягають врахуванню. ДВК складає акт про відсутність у скриньці контрольного листа.

Якщо у переносній виборчій скриньці виявиться більше бюлетенів, ніж виборців, які голосували “на дому” відповідно до витягу зі списку виборців – усі ці бюлетені також вважаються такими, що не підлягають врахуванню. У цьому випадку ДВК також складає акт про невідповідність.

Якщо у виборчої комісії виникли сумніви щодо достовірності контрольного листа, члени ДВК шляхом голосування можуть прийняти рішення про визнання усіх бюлетенів з відповідної скриньки такими, що не підлягають врахуванню.

Якщо на виборчому бюлетені номер виборчого округу чи номер виборчої дільниці не відповідають дійсності – бюлетені вважаються такими, що не підлягають врахуванню.

Кількість виборчих бюлетенів, що не підлягають врахуванню, оголошується і заноситься до протоколу про підрахунок голосів виборців. Виборчі бюлетені, що не підлягають врахуванню, запаковуються. На пакеті робиться напис “Виборчі бюлетені, що не підлягають врахуванню”, зазначаються назва місцевих виборів, позначення та/або номер виборчого округу, номер виборчої дільниці, кількість запакованих виборчих бюлетенів, дата і час пакування, ставляться підписи присутніх членів дільничної виборчої комісії та печатка комісії.

Powered by BetterDocs

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.