Підписання протоколів наперед

На своєму засіданні ДВК складає протокол про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці. Протокол складається у кількості примірників, що на 4 більша, ніж кількість членів ДВК. Перший і другий примірники – запаковуються в спеціальні пакети і транспортуються в ТВК (на місцевих виборах) чи в ОВК (на парламентських виборах). Третій примірник – залишається в сейфі на виборчій дільниці. Четвертий примірник – невідкладно після підписання вивішується в приміщенні ДВК.

У протоколі про підрахунок голосів виборців зазначається дата і час (година і хвилина) його підписання членами ДВК. Кожен примірник протоколу підписується головою, заступником голови, секретарем, іншими членами ДВК, які присутні на засіданні. У разі своєї незгоди із результатами підрахунку, член комісії підписує протокол із приміткою «З окремою думкою». Письмовий виклад окремої думки додається до протоколу про підрахунок голосів виборців. У разі відсутності підпису члена ДВК у протоколі про підрахунок голосів виборців зазначається причина цього факту.

Забороняється заповнення протоколів про підрахунок голосів виборців олівцем або внесення до протоколу будь-яких виправлень без відповідного рішення ДВК.

Протокол підписується членами комісії та засвідчується печаткою лише після його остаточного заповнення. Підписання протоколу чи проставлення на ньому печатки ДВК до остаточного заповнення є грубим порушення виборчого законодавства, в якому вбачаються ознаки кримінального правопорушення згідно з ч. 1 ст. 158-3 Кримінального Кодексу України.

Пам’ятайте, що вносити імена кандидатів або членів ДВК до протоколу протягом дня голосування чи на підсумковому засіданні – дозволено. Підписувати порожні чи недозаповнені бланки протоколів, ставити на них печатку ДВК – заборонено. 

Приклади можливих порушень:

Якщо на підсумковому засіданні ДВК чи протягом дня голосування ви виявили не до кінця заповнені примірники чи порожні бланки протоколів, на яких уже стоять підписи членів ДВК та печатка виборчої комісії – зафіксуйте факт на відео. Схожі ситуації уже траплялися на Волині, на Рівненщині, у Дніпрі, на Сумщині.

Якщо секретар ДВК заповнює протокол про підрахунок голосів виборціів олівцем, як це можна побачити на прикладі Полтави та Закарпаття – це також є порушенням, яке слід зафіксувати на відео.

Powered by BetterDocs

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.