Голосування у кабіні

Виборчі бюлетені заповнюються виборцем особисто у кабіні для голосування. Присутність інших осіб у кабіні для голосування заборонена.

Лише виборець, який внаслідок фізичних вад не може самостійно заповнити бюлетень, повідомивши про це члена ДВК, має право скористатися допомогою іншого виборця (окрім члена виборчої комісії, кандидата в депутати, його довіреної особи, уповноваженої особи партії і офіційного спостерігача). Виборець не має права передавати виборчі бюлетені іншим особам. Виборець особисто опускає заповнені виборчі бюлетені до скриньки для голосування. Знову ж таки, лише виборець з інвалідністю, який не може самостійно опустити бюлетені до виборчої скриньки, може, повідомивши члена ДВК, доручити зробити це у своїй присутності іншій особі (окрім члена виборчої комісії, кандидата в депутати, його довіреної особи, уповноваженої особи партії і офіційного спостерігача).


Голосування поза кабіною також неприпустиме. Ось тут можна подивтися, як такі порушення спостерігачі ОПОРИ фіксували в Одесі.

Якщо виборець помилився при заповненні виборчого бюлетеня, він може звернутися з письмовою заявою до члена ДВК, який видав йому бюлетень, з проханням видати інший. Член ДВК видає виборцю новий бюлетень тільки в обмін на невірно заповнений бюлетень, про що робиться відповідна позначка у списку виборців навпроти прізвища виборця. Невірно заповнений бюлетень негайно погашається як невикористаний шляхом відрізання правого нижнього кута, про що складається акт.


Можливі порушення під час голосування:


Якщо двоє виборців, як на прикладі з Кривого Рогу, одночасно перебувають в одній кабіні для таємного голосування, слід повідомити голову комісії, яка може зреагувати на інцидент та з’ясувати, чи немає у когось із цих виборців фізичних вад, що унеможливлюють здійснення ним волевиявлення без сторонньої допомоги. Якщо з’ясується, що кожен із цих виборців здатний проголосувати самостійно, голова комісії запрошує одного з них до іншої кабіни для голосування.

Ще один приклад із Луганщини, де двоє осіб одночасно перебували в одній кабіні для голосування.

Якщо виборець з ручкою в руках починає ознайомлюватись зі змістом виборчого бюлетеня поза межами кабіни для таємного голосування, є великий ризик того, що такий виборець може проголосувати не дійшовши до кабіни. Такі приклади спостерігачі фіксують майже на кожних виборах в різних регіонах України.

Ось приклад з Хмельницького:

Ще один приклад з Києва:

І з Київщини:

Пам’ятайте, що на цьому етапі ви ще можете запобігти можливому порушенню, повідомивши голову комісії чи іншого члена ДВК про виявлений факт. Такі інциденти вам також потрібно фіксувати на фото чи відео таким чином, щоб не порушити таємниці волевиявлення виборця, якщо порушенню не вдалось запобігти і виборець таки поставив позначку на бюлетені.




ОПОРА потребує вашої допомоги – спостерігати на дільниці у день виборів. Якщо вам цікаво, більше деталей тут.

Powered by BetterDocs

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.