Пошкодження, знищення, винесення з дільниці бюлетенів

Після заповнення виборчого бюлетеня у кабіні для таємного голосування, виборець особисто опускає виборчі бюлетені до виборчої скриньки.

Однак, під час голосування трапляються випадки, коли виборець відмовляється вкидати свій виборчий бюлетень до виборчої скриньки, розриває чи іншим чином знищує бюлетень, передає свій виборчий бюлетень іншій особі, намагається винести свій бюлетень за межі приміщення для голосування. За такі дії виборців передбачена адміністративна відповідальність відповідно до ст. 212-23 КУпАП. Також за умови передачі такого бюлетеня стороннім особам наявні підстави для перевірки до готування для вчинення злочину, передбаченого ст. 160 КК України (підкуп виборця).

Якщо виборець пошкодив, знищив, приховує або виносить за межі дільниці свій бюлетень, передає його іншій особі, слід повідомити голову комісії, чергового поліцейського, вжити заходів, щоб порушник не покинув місце події, самостійно викликати слідчо-оперативну групу через 102, якщо поліцейський не реагує. Ось так, наприклад, виборець намагався винести бюлетень у Запоріжжі.

Разом з тим, якщо особа викрадає, приховує або виносить за межі виборчої дільниці виборчі бюлетені інших виборців (не свої), такі дії є підставою для притягнення особи до кримінальної відповідальності згідно з ч. 2, 3 ст. 158-1 Кримінального Кодексу України. Також за умови передачі такого бюлетеня стороннім особам – наявні підстави для перевірки до готування для вчинення злочину, передбаченого ст. 160 КК України (підкуп виборця).

Powered by BetterDocs

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.