Початок підготовчого засідання

Робота дільничної комісії у день голосування розпочинається з підготовчого засідання.

Підготовче засідання розпочинається не раніше ніж за 45 хвилин до початку голосування – не раніше 7:15.

Тому на виборчу дільницю спостерігачу слід прибути раніше – о 7:00, щоб зафіксувати, чи не почала дільнична виборча комісія свого засідання раніше, як це було, для прикладу, на Тернопільщині.

Якщо ж підготовче (“ранкове”) засідання розпочалося до 7:15 спостерігачу слід зафіксувати цей факт на відео, зафільмувавши точний час його початку на годиннику. Також потрібно перевірити, який час початку засідання зазначено у протоколі “ранкового” засідання, який зобов’язаний вести секретар ДВК. Якщо ж вами було зафіксовано розбіжності між реальним часом початку “ранкового” засідання і зазначеним часом у протоколі, слід звернутися до чергового поліцейського, оскільки в таких діях секретаря ДВК можуть бути ознаки кримінального правопорушення згідно з ч. 3 ст. 158 Кримінального кодексу України – фальсифікація виборчої документації.

Приклад з Київщини:

Зверніть увагу, що підготовче засідання ДВК може розпочатись пізніше, якщо станом на 7:15 у комісії відсутній кворум – присутні менше половини членів ДВК від офіційного складу.

Наприклад, на Херсонщині був випадок, коли на “ранкове” засідання не з’явився голова ДВК. Чинним законодавством передбачено, що в разі відсутності голови засідання виборчої комісії веде його заступник. У разі невиконання ними цієї функції комісія визначає зі свого складу головуючого на засіданні.

Powered by BetterDocs

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.