Початок підсумкового засідання

Пі дсумкове засідання дільничної виборчої комісії розпочинається невідкладно після виходу з приміщення для голосування останнього виборця.

Приміщення зачиняється і в ньому залишаються тільки члени виборчої комісії та особи, які мають право бути присутніми на засіданні виборчої комісії.

На місцевих виборах такими особами є:

  • члени дільничної виборчої комісії, територіальної виборчої комісії, Центральної Виборчої Комісії;
  • працівники секретаріату ЦВК, служби розпорядника Державного реєстру виборців, посадові особи відповідного територіального чи регіонального представництва ЦВК;
  • кандидати на відповідних виборах, їх довірені особи, уповноважені особи політичних партій (лише тих, які висували кандидатів на відповідних виборах);
  • офіційні спостерігачі від кандидатів (одна особа від кандидата), партій (одна особа від організації партії), громадських організацій (не більше двох осіб від ГО);
  • офіційні спостерігачі від іноземних держав і міжнародних організацій;
  • представники засобів масової інформації (не більше двох осіб від одного ЗМІ).

На парламентських виборах:

  • члени дільничної виборчої комісії, окружної виборчої комісії, Центральної Виборчої Комісії;
  • кандидати у депутати, їх довірені особи, уповноважені особи політичних партій, які висували кандидатів на відповідних виборах (не більше однієї особи);
  • офіційні спостерігачі від кандидатів, партій, громадських організацій (не більше однієї особи);
  • офіційні спостерігачі від іноземних держав і міжнародних організацій;
  • представники засобів масової інформації (не більше двох осіб від одного ЗМІ).

Підсумкове засідання виборчої комісії розпочнеться із розгляду заяв чи скарг. На засіданні виборчої комісії при розгляді заяви чи скарги мають право бути присутніми заявник, суб’єкт звернення зі скаргою, суб’єкт оскарження, заінтересовані особи, зазначені у скарзі, або представник заявника, суб’єкта звернення зі скаргою, суб’єкта оскарження, заінтересованої особи, зазначеної у скарзі.

На засіданні виборчої комісії також мають право бути присутні особи, які супроводжують зазначених осіб, якщо внаслідок порушення здоров’я (у зв’язку з інвалідністю, тимчасовим розладом здоров’я, віком) вони потребують такого супроводження.

Інші особи, крім зазначених, можуть бути присутніми на засіданні виборчої комісії тільки з дозволу або на запрошення цієї комісії, про що приймається рішення на засіданні комісії.

Приклади можливих порушень:

Трапляються випадки, коли особам, які мають право присутності на підсумковому засіданні виборчої комісії, відмовляють у потраплянні до приміщення, де здійснюється підрахунок голосів, після 20:00. Ось приклад із Одеси. У разі недопуску вас на засідання ДВК слід телефонувати за номером 102, викликати слідчо-оперативну групу та подати заяву про перешкоджання діяльності офіційного спостерігача.

Відомі й випадки, коли, навпаки, двері дільниці залишають відчиненими для будь-кого, як це було в Ужгороді. В разі присутності на засіданні виборчої комісії сторонніх осіб слід звернути увагу голови комісії на цей факт. Якщо голова ДВК не реагує на ваше звернення – повідомте правоохоронців.

Powered by BetterDocs

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.