Неточності у списках виборців

Для підготовки та проведення голосування на виборах орган ведення Державного реєстру виборців для кожної звичайної виборчої дільниці складає попередні списки виборців. До попереднього списку виборців на виборчій дільниці включаються громадяни України, яким виповнилося або на день голосування на виборах виповниться 18 років і які мають право голосу на відповідних виборах та відносяться до цієї виборчої дільниці. Виборець може бути включений до списку виборців тільки на одній виборчій дільниці.

Орган ведення Державного реєстру виборців виготовляє для кожного виборця іменне запрошення, яким повідомляє про включення його до попереднього списку виборців на відповідній звичайній виборчій дільниці. Виборцям, стосовно яких у списку виборців є відмітка про постійну нездатність пересуватися самостійно, одночасно повідомляється, що їм буде надана можливість проголосувати за місцем перебування (“на дому”).

Після передачі попередніх списків виборців дільничним виборчим комісіям, кожен виборець має право ознайомитись з такими списками у приміщенні для голосування і, таким чином, переконатися, що його було включено до виборчого списку на певній дільниці, перевірити коректність внесених відомостей. В разі виявлення певних неточностей у списку виборців чи в разі відсутності виборця у списку виборців, він має право звернутися до ДВК чи ВВ ДРВ з заявою про уточнення попереднього списку виборців. Така заява має бути подана не пізніше, ніж за пять днів до дня голосування.

На місцевих виборах зміни до уточненого списку виборців вносить голова або заступник голови та секретар дільничної виборчої комісії на підставі рішення суду, повідомлень органу ведення ДРВ щодо усунення кратного включення виборця до списку виборців на цій виборчій дільниці. Такі зміни можуть бути внесені до 18 години останньої суботи перед днем голосування. В останню суботу перед днем голосування після внесення змін до уточненого списку виборців список виборців закривається шляхом закреслення незаповнених граф таким чином, щоб унеможливити внесення до списку додаткових виборців, підписується головою або заступником голови і секретарем ДВК та скріплюється печаткою ДВК. У день голосування зміни до уточненого списку виборців не вносяться.

На парламентських виборах зміни до уточненого списку виборців вносить голова або заступник голови та секретар дільничної виборчої комісії на підставі рішення суду та повідомлення органу ведення Державного реєстру виборців. У день голосування зміни до уточненого списку виборців вносяться виключно на підставі рішення суду.

Приклади можливих порушень:

Якщо виборці, прибувши на виборчу дільницю, не знаходять себе у списках виборців і, відтак, позбавлені права проголосувати, фіксуйте такі інциденти на відео. Такі випадки раніше були відомі на Донеччині, Івано-Франківщині, в Ужгороді, Вінниці, на Закарпатті.

Звертайте також увагу на випадки, коли виборці, приходячи на виборчу дільницю, виявляють за своїми адресами включених до списків виборців невідомих осіб. Такі випадки уже раніше були на Волині та на Дніпропетровщині. А на Хмельниччині у списках виборців виявляли померлих осіб.

Оскільки в день голосування на місцевих виборах заборонено вносити будь-які зміни до списків виборців, а на парламентських виборах – лише за рішенням суду, фіксуйте і факти, коли виборців викреслюють зі списків, як це можна побачити на прикладі Львова, що також є порушенням чинного законодавства.

Powered by BetterDocs

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.