Приміщення для голосування

Виборчим законодавством встановлені певні технічні вимоги для можливості ефективного проведення виборів. Серед них вимоги до площі приміщення для голосування, кількості скриньок та кабінок для голосування, доступність приміщення для виборців з порушенням здоров’я.

Приміщення для голосування повинні мати таку площу: на малих дільницях (до 500 виборців) – не менше 50 кв. м; середніх (від 500 до 1500 виборців) – не менше 75 кв. м; великих (понад 1500 виборців) – не менше 90 кв. м.


Приміщення мають бути доступними для виборців з інвалідністю та інших маломобільних груп населення. Для цього вони мають бути розміщені на 1 поверсі, обладнані пандусами та облаштовані кабіною для таємного голосування з шириною входу до неї не менше 110 см, глибиною кабіни 110 – 120 см, усередині якої встановлюється столик або поличка висотою не більше 75 см з простором знизу не менше 67 см для можливості розташування крісла колісного. Така кабіна не повинна мати порогів.

Зважаючи на протиепідемічні заходи, пов’язані з COVID-19, на кожній дільниці повинна бути облаштована окрема кабіна для голосування та скринька для виборців, у яких виявлено підвищення температури тіла понад 37,2 °С та/або симптоми респіраторних захворювань (п. 11 Порядку здійснення протиепідемічних заходів під час організації та проведення виборів). Біля входу та у приміщенні для голосування має бути нанесена розмітка, що вказує на необхідність дотримання фізичної дистанції (не менше 1 метра). За можливості, забезпечується окремий вхід та вихід з приміщення для голосування. На дільниці та біля виходу з неї обладнуються контейнери / урни для централізованого збору та утилізації використаних засобів індивідуального захисту. Стільці, столи, меблі, які використовуються комісією, повинні бути виготовлені з матеріалів, що піддаються дезінфекції. Використання тканини на столах не дозволяється. 


Додатково встановлюють вимоги до кількості скриньок та кабінок для голосування у приміщенні:

Мала дільницяСередня дільницяВелика дільниця
Кількість виборців< 500500-1500> 1500
Кількість кабінок246
Кількість скриньок (стаціонарні / переносні)2/ 24/ 26/ 2




ОПОРА потребує вашої допомоги – спостерігати на дільниці у день виборів. Якщо вам цікаво, більше деталей тут.

Powered by BetterDocs

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.