Право присутності на засіданні

На підготовчому (“ранковому”) засіданні дільничної виборчої комісії в день голосування мають право бути присутніми без дозволу чи запрошення відповідної комісії лише окремі особи, які отримали таке право відповідно до чинного законодавства.

На місцевих виборах такими особами є:

  • члени дільничної виборчої комісії, територіальної виборчої комісії, Центральної Виборчої Комісії;
  • працівники секретаріату ЦВК, служби розпорядника Державного реєстру виборців, посадові особи відповідного територіального чи регіонального представництва ЦВК;
  • кандидати на відповідних виборах, їх довірені особи, уповноважені особи політичних партій (лише тих, які висували кандидатів на відповідних виборах);
  • офіційні спостерігачі від кандидатів (одна особа від кандидата), партій (одна особа від організації партії), громадських організацій (не більше двох осіб від ГО);
  • офіційні спостерігачі від іноземних держав і міжнародних організацій;
  • представники засобів масової інформації (не більше двох осіб від одного ЗМІ).

На парламентських виборах:

  • члени дільничної виборчої комісії, окружної виборчої комісії, Центральної Виборчої Комісії;
  • кандидати у депутати, їх довірені особи, уповноважені особи політичних партій, які висували кандидатів на відповідних виборах (не більше однієї особи);
  • офіційні спостерігачі від кандидатів, партій, громадських організацій (не більше однієї особи);
  • офіційні спостерігачі від іноземних держав і міжнародних організацій;
  • представники засобів масової інформації (не більше двох осіб від одного ЗМІ).

На підготовчому засіданні виборчої комісії також мають право бути присутні особи, які супроводжують зазначених вище осіб, якщо внаслідок порушення здоров’я (у зв’язку з інвалідністю, тимчасовим розладом здоров’я, віком) вони потребують такого супроводження.

Інші особи, крім зазначених, можуть бути присутніми на засіданні виборчої комісії тільки з дозволу або на запрошення цієї комісії, про що приймається рішення на засіданні комісії.

Приклади можливих порушень:

Інциденти з недопуском спостерігачів ОПОРИ на підготовче засідання дільничної виборчої комісії трапляються досить часто. Мотиви рішень ДВК щодо недопуску осіб, які мають право присутності на засіданні виборчої комісії бувають різними.

В окремих випадках представники виборчих комісій трактують законодавство таким чином, що особи, які відповідно до норм законодавства мають право бути присутніми на засіданні ДВК, повинні прибувати на дільницю до початку такого засідання – приклад з Рівненщини.

В Ужгороді, для прикладу, члени виборчої комісії засумнівалися у дійсності посвідчення спостерігача, на якому був підпис голови та печатка Ужгородської міської територіальної виборчої комісії.

На Вінниччині спостерігачу ОПОРИ відмовили у присутності на “ранковому” засіданні ДВК через те, що він не прийшов о 7:00, хоча у виборчому законодавстві такої вимоги не існує.

Нові обмеження і, відповідно, нові перепони для спостерігачів щодо їх потрапляння на ранкові засідання виборчих комісій з’явилися із запровадженням карантинних обмежень у зв’язку з пандемією COVID-19. Зокрема, стало складніше потрапляти на спеціальні виборчі дільниці, зокрема, в лікувальних закладах. Одна з таких ситуацій відома із Одеси, де спостерігачку не допустили до виборчої дільниці, що знаходилась в пологовому будинку. Співробітниця пологового будинку повідомила спостерігачці, що у неї є перелік членів виборчої комісії,яких вона мала допустити до приміщення, а спостерігачів немає у цьому переліку.

Схожа ситуація трапилась у Луцьку, де спостерігачку ОПОРИ не допустили до приміщення “Волинського медичного центру терапії залежностей”, оскільки в неї не було роздрукованої довідки з негативними результатами ПЛР-тесту на виявлення COVID-19, а лише електронний варіант. Щодо цього ДВК прийняла офіційне рішення, яке протягом дня голосування спостерігачка оскаржила до вищестоящої комісії – Луцької міської ТВК.

Powered by BetterDocs

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.