Голосування за місцем перебування

Виборцю, який внесений до списку виборців на виборчій дільниці, але внаслідок порушення здоров’я не здатний пересуватися самостійно, дільнична виборча комісія надає можливість голосувати за місцем перебування цього виборця (“на дому”). Виборці, які виявили бажання голосувати “на дому”, про що повідомили у письмовій формі дільничну виборчу комісію, були внесені не до списку виборців, а до витягу зі списку виборців.

Голосування виборців за місцем їх перебування організовують не менш як три члени дільничної виборчої комісії, визначені рішенням виборчої комісії. Такі члени виборчої комісії повинні бути представниками різних суб’єктів подання кандидатур до складу комісії (від різних кандидатів чи партій).

Голосування виборців “на дому” організовується з таким розрахунком, щоб члени ДВК, які організовують таке голосування, повернулися до приміщення для голосування не пізніш як за годину до закінчення голосування – не пізніше 19:00.

Голова ДВК оголошує про те, що члени ДВК відбувають для організації голосування виборців за місцем їх перебування, видає витяг зі списку виборців та кількість бюлетенів з розрахунком по одному на кожного виборця, внесеного до витягу зі списку виборців.

Також членам ДВК видають оплумбовану чи опечатану переносну виборчу скриньку, в яку в цей час вкидається другий контрольний лист із зазначенням часу виходу членів ДВК для проведення голосування за місцем перебування виборця (перший контрольний лиск був вкинутий у скриньку на ранковому засіданні). Контрольний лист підписується присутніми членами виборчої комісії, підписи яких скріплюються печаткою виборчої комісії, та, за бажанням, кандидатами у депутати, кандидатами на посаду сільського, селищного, міського голови, довіреними особами кандидатів, уповноваженими особами організацій партій, офіційними спостерігачами.

Якщо виборець, включений до витягу із списку виборців для голосування за місцем перебування, прибув у приміщення для голосування після того, як члени ДВК відбули для організації голосування за місцем перебування, такому виборцю не можуть бути видані виборчі бюлетені для голосування до повернення членів комісії, які організовують голосування за місцем перебування, та з’ясування питання, чи не проголосував цей виборець за місцем перебування.

Приклади можливих порушень:

Із типовою ситуацією, коли виборець, що мав голосувати “на дому”, прийшов на виборчу дільницю можна ознайомитись на прикладі Ужгорода.

Приклад із Закарпаття, де в переносній виборчій скриньці виявили лише один контрольний лист.

Приклад процедурного порушення, коли члени ДВК, які організовували голосування за місцем перебування виборця, не встигли повернутися до 19:00 на виборчу дільницю – на Тернопільщині.

Ще один приклад із Вінничини, де бюлетені видали двом особам, які не були включені до витягу зі списку виборців.

І ситуації на Івано-Франківщині та Тернопільщині, коли організовували голосування “на дому” по двоє членів ДВК замість передбачених законодавством трьох.

Powered by BetterDocs

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.