Повторна видача бюлетеня виборцю

На виборчій дільниці може трапитись ситуація, коли один і той самий виборець вдруге приходить у приміщення для голосування і намагається повнорно отримати виборчі бюлетені. В такій ситуації члени дільничної виборчої комісії зобов’язані відмовити такому виборцю у видачі бюлетенів. Якщо такий виборець відмовляється покинути приміщення для голосування, голова виборчої комісії має повідомити чергового поліцейського, запросити його у приміщення для голосування для вирішення можливого чи уже існуючого конфлікту.

Якщо член виборчої комісії повторно видає виборчі бюлетені виборцю, який уже проголосував, і чий підпис уже стоїть у списку виборців, в діях такого члена комісії та виборця можуть міститися ознаки кримінального правопорушення відповідно до ч. 1 ст. 158-1 Кримінального Кодексу України.

Якщо ви стали свідком такої ситуації, вам слід повідомити про це голову комісії, а також чергового поліцейського, вжити усіх можливих заходів, щоб порушник не покинув приміщення для голосування. Не забувайте при цьому вести відеозйомку. Якщо голова виборчої комісії відмовляється запросити поліцейського у приміщення для голосування, або правоохоронець відмовиться реагувати на інцидент, телефонуйте за номером 102, викликайте слідчо-оперативну групу.

Приклади можливих порушень:

Ознакою того, що виборець уже отримував виборчий бюлетень на виборчій дільниці може бути проставлений підпис у списку виборців навпроти його прізвища. З такими випадками стикалися спостерігачі у Чернівцях та на Волині.

Такі факти можна також прослідкувати на етапі вкидання виборцями виборчих бюлетенів до скриньки після їх виходу із виборчої кабіни. З такими фактами можна ознайомитись на прикладі Чернівців та Хмельниччини.

Powered by BetterDocs

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.